Enter your keyword

Panda Dojo IF firar 15 år!

Panda Dojo IF firar 15 år!

Panda Dojo firar 15 år!

– Ja så är det! Det har redan gått 15 år sedan klubben startade. Eftersom vi har kul mest hela tiden blir det inget stort firande. Det är klart att vi ska ut och äta lite och även bjuda in några sköna gästinstruktörer men annars kör vi mest på som vanligt.

Det här kan ändå vara ett bra tillfälle att kort påminna om vår historia. De flesta av våra medlemmar har inte varit med så länge, om man räknar från klubbens början. Som alla i branschen vet är det få som tar sig till högre bälten i vår stil (som alltså är Brasiliansk jiu-jitsu AKA BJJ) och omsättningen av tränande är rätt hög. BJJ är en stil för envisa tjockskallar som inte har bråttom och som kan handskas med motgångar. Detta är väl belagt!

­-I alla fall! Historien börjar hösten 2006 då fem avknoppare startade Panda Dojo IF. I början tränade vi Sport ju-jutsu. Slag och spark, kast och golvkamp. Vi tränade delarna som helhet i Sport ju-jutsu men också separat. Två av grundarna, Roger och Ronny, tränade judo och karate som komplement och under flera år hade vi ett nära samarbetade med karateklubben IK Stadion.

Rätt tidigt hörde vi talas om Brasiliansk jiu-jitsu men det tog ett tag innan vi fastnade. Den golvkampen vi tränade blev mindre newaza och mer BJJ ju längre tiden gick. Efter några år var det få som ville stå upp och vi valde då att fokusera på BJJ 100 %.

Vår resa har inte varit snabb eller rak. I perioder i början var vi rätt få som tränade men sakta sakta växte vi och blev fler. En tidig trevande vision av vad Panda skulle vara löd ”en liten trevlig klubb där alla känner igen varandra, med kanske 100 medlemmar?”. Så vi satte målet på 100 medlemmar. Vi lade stor vikt vid att alla som tränade hos oss skulle uppföra sig. Vi har aldrig accepterat dålig attityd eller skitsnack och det har satt sig i väggarna som man säger. Många av våra nya utövare idag kommenterar hur kul det är att träna, och hur vänliga alla är, trots att de kanske precis har blivit körda genom mangeln. Det har varit en viktig del för oss. Vi har hela tiden sagt att om stämningen är bra kommer vi få medlemmar och så har det blivit.

När vi passerade 150 medlemmar sa vi att mer än 200 vill vi inte bli och någonstans däremellan ligger vi idag.

– Så vad händer nu?
– Jamen vi kör ju på!

Vi vill fortsatt vara en klubb för alla nivåer och ambitioner. Vi jobbar lite extra på att bli bättre idrottsutövare och tävlande. Det kommer vi att satsas mer på 2022 och vi har redan bra saker planerade. Samtidigt vill vi att alla de som tränar för motion fortsatt ska ha en plats och känna sig välkomna. Det är ju ändå de flesta av oss.

Mer än halva vår verksamhet består av träning för barn och unga och det är vi mycket glada över. Det är verkligen fint att se hur barn som tränat ett tag växer på olika plan, och att vi får vara en del i det. Det kan vi vara stolta över. Vi tappade tyvärr rätt många ungdomar under pandemin och det har varit en höst av uppbyggnad och att hitta rutiner igen. Men bitarna börjar falla på plats och om inget mer händer är vi snart ikapp och kan fortsätta framåt med bra vind.

Så vi är en rätt välmående tonåring. Med bra folk som tränar och sköna energiska ungdomar tuffar vi på. Inte så att vi har bråttom någonstans mer än till nästa träning eller en burgare efter. (Veg går såklart bra). J

Jag vill, i skrivandet, passa på att rikta ett stort tack till alla instruktörer och personer i styrelsen som tar sig tid och gör allt det som behöver göras. Utan er skulle det inte gå. Tack så mycket för er tid och era insatser!

Träningen har sedan klubben startade bedrivits i Enskedehallen. Ibland pratar vi om att skaffa eget men vi har det rätt bra under korkeken. Ingen stress. Vi blir nog kvar några år till om inget drastiskt händer.

– Jamen det var väl en relativt kort historia.
Allt gott tills vi ses på mattan snart igen!

/Den gamlaste Pandan