Enter your keyword

BRASILIANSK JIU JITSU

En sport, en kampkonst och en livsstil

Brasiliansk Jiu Jitsu härstammar från japansk Ju Jutsu och Judo men har under decennier vidareutvecklats av familjen Gracie. BJJ är en grappling-stil, vilket innebär att man inte använder sig av slag eller sparkar. Grundtanken är istället att få ner sin motståndare på marken, få kontroll och med hjälp av ledlås och strypningar tvinga denne att ge upp.

EN MODERN OCH VÄXANDE KAMPSPORT

Sedan början av 90-talet har BJJ spridit sig som en löpeld över världen. Stora framgångar i tävlingar där olika kampsporter möts under begränsade regler har gett BJJ ryktet om sig att vara den mest effektiva kampsporten. Från början är BJJ utvecklat i självförsvarssyfte men idag är tävlingsformen dominerande. BJJ brukar framhävas som den kampsport där en mindre utövare har

störst möjlighet att övermanna en större och starkare motståndare. Anledningen till detta är att teknik alltid går före fysiska egenskaper såsom storlek och styrka. Genom att fokusera på teknik och koncentrera kampen i huvudsak till marken behöver inte en mindre kroppsstorlek vara ett handikapp. Detta gör att BJJ är en kampsport som passar alla – små som stora och gamla som unga.

TÄVLING

BJJ är en väldigt snabbt växande och populär tävlingsidrott. Från att den första BJJ-tävlingen arrangerades på svensk mark år 1998 har sporten vuxit till att bli den största tävlingskampsporten i Sverige. Matchen börjar stående men största delen av matchen utspelas oftast på marken. Om någon av deltagarna lyckas tvinga sin motståndare till avklapp (att ge upp) vinner denne. Skulle matchen löpa tiden ut avgörs den på poäng vilka tilldelas för dominanta positioner och offensiva moment under matchens gång.

MOTION

Trots att BJJ idag är inriktad mycket på tävling är de flesta utövarna ändå motionärer. BJJ är framförallt en allsidig träningsform som erbjuder utmanande kampmoment och stärker både kropp och psyke. BJJ är till för alla!

FAMILJEN GRACIE

Det vore inte rätt att beskriva bakgrunden för Brasiliansk Jiu Jitsu utan att nämna familjen Gracie, som har haft oerhört stor inverkan på sporten för att inte säga startade den. Läs gärna mer om familjen Gracie och ursprunget för Brasiliansk Jiu Jitsu på t.ex Wikipedia.

* Texten till största del hämtad från Svenska Brasiliansk Jiu-Jitsu Förbundet.

NÅGRA ORD OCH BEGREPP

Tolv vanliga begrepp du kommer höra hos oss

BASE

En stark bas innebär att du har en låg tyngdpunkt med rak rygg, huvudet uppåt och breda knän. Denna BJJ-position ger bra balans.

BRIDGE

Att ``brygga`` görs för att få bort en motståndare. Man lägger sig på rygg med fötterna på mattan, trycker ifrån och skjuter upp höfterna.

GI

Gi kallas dräkten för Brasiliansk Jiu Jitsu. No-Gi betyder helt enkelt att du får bära en ``rash guard`` med shorts eller tights istället.

GUARD

En position där du kan attackera eller försvara och försöka kontrollera din motståndare med hjälp av grepp, dina anklar, knän eller höfter.

HOOKS

Att kroka fast motståndarens ben med fötter, hälar och ben, främst när man är i dominant position och håller motståndarens rygg.

MOUNT

``Mount`` på en motståndare innebär att sitta på bålen med dina knän på marken, vänd mot motståndarens huvud.

ROLL

Att ``rulla`` är att sparra, eller brottas, med en motståndare. Det kallas så av den rullande rörelse som uppstår mellan två som sparrar.

RÄKA

Att ``räka`` är att snabbt flytta höfterna bort från en motståndare. För att bryta en teknik och skapa utrymme för försvar.

SUBMISSION

``Submission`` är målet i en Brasiliansk Jiu Jitsu-match, att få din motståndare att ge upp och klappa.

SVEP

Ett svep är en attack som ger någon i en svag position en mer dominerande position med att få motståndaren i mer neutralt läge.

KLAPPA

Att klappa är att ge upp i sparring eller match, man klappar tre gånger i mattan eller på motståndaren med hand eller fot.

SKÖLDPADDA

Detta är en defensiv position som innebär att du stoppar in dina armar, ben och huvud för att likna en sköldpadda som gömmer sig i sitt skal.

EN GLOBAL FAMILJ

Globetrotters Jiu Jitsu

Panda Dojo är en del av en internationell rörelse, Globettrotter Jiu Jitsu. Ett öppet samarbete för att träna och uppleva Jiu Jitsu globalt.

PANDAREGLER

Vi har en avslappnad stämning på vår klubb. Det viktiga är att alla trivs, och för det följer vi några få men viktiga regler.

OM PANDA DOJO

Vi är mer än en klubb, vi är en liten familj som tränar och stöttar varandra att växa och bli bättre. Välkommen till oss!

BÖRJA TRÄNA

Kom och prova ett träningspass eller två! Träffa gänget och se om BJJ är något för dig, det skulle inte förvåna oss…