Brazilian jiu-jitsu

Brasiliansk Jiu-Jitsu (BJJ) är en brasiliansk stil sprungen ur judo och utvecklad av den brasilianska familjen Gracie.
BJJ består till största delen av teknisk markkamp med lås och strypningar (submissions) men inkluderar även nedtagningar. Matcher startar stående. BJJ innehåller inga typer av slag eller sparkar, även om den effektivt kan användas i kombination med dessa.  Väl på marken handlar det om att komma till en fördelaktig position på din motståndare, varifrån du kan genomföra ledlås eller strypningar. I ett underläge försöker du återta en kontrollposition eller nå en mer neutral position, för att därifrån kunna attackera. Det finns otaliga tekniker och det krävs mycket träning för att bli bra på BJJ.

Ett träningspass brukar innehålla uppvärmning, teknikträning, sparring och fysträning. De flesta BJJ-klubbar kör mer sparring och fys än andra jiujitsu-stilar i Sverige. Det finns dock skillnader mellan olika klubbar. Det är vanligt att man tränar både med och utan dräkt, en så kallad gi.

Det finns sex olika grader av bälten för vuxna. vanligtvis används även streck för att indikera hur långt man har kommit på vägen till nästa bälte. Rött bälte, det högsta, innehas endast av ett fåtal personer i världen. Barn under 16 år har fler färger.

Det tar förhållandevis lång tid att gradera sig inom BJJ då kampsporten är mycket krävande. Stor vikt läggs vid tillämpning av tekniker, i exempelvis sparring och på tävling, snarare än korrekt utförande när din kompis samarbetar. I regel tar det cirka två år att erhålla sitt första bälte, det blåa bältet.

På tävling delas man upp i grupper där man får möta tävlande med samma bälte,viktklass och ålder. Det är ett bra system som gör att många vågar tävla relativt tidigt i sitt utövande.

Men det viktigaste man behöver veta om Brasiliask Jiu-Jitsu är att det är oerhört roligt!